Церковь Адвентистов Седьмого Дня в Украине Церковь Адвентистов Седьмого Дня в Украине
 
Головна Основи віри Служіння Структура Церкви Історія АСД
 
 

18.01.2017  Аналітика

 

Ми для Бога — Христова запашність

Квітучий луг, карпатська полонина, свіжий подих весняного вітру, прохолода лісу, свіжоспечений хліб, — це приємні запахи, що позитивно впливають на свідомість, емоційну сферу і ваблять нас. Занурюючись у різноманітний невидимий світ пахощів, ми не перестаємо дивуватись і насолоджуватись ними. Аромат маленької конвалії змушує нагнутись, від пахучого куща троянд не хочеться відходити, ефіри соснового бору наче промовляють% «Залишайся відпочити!». Безперечно, приємні запахи — це велика сила благотворного і оздоровчого впливу на організм людини.

Невипадково апостол Павло використовує подібне порівняння, коли говорить про послідовників Христа: «Ми бо для Бога Христова запашність серед тих, хто спасається, і тих, які гинуть...» (2Кор.2:15). Бог дарував нам зір, слух, смак, але саме запах Він використовує, аби підкреслити нашу значущість в Його очах.

Дорогоцінне нардове миро

Господь подбав, аби і цей важливий компонент був присутній у житті Ісуса Христа. В Євангелії від Марка 14:3 читаємо: «Коли ж Ісус був у Віфанії, у домі Симона, на проказу слабого, і сидів при столі, підійшла одна жінка, алябастрову пляшечку маючи щирого нардового дуже цінного мира. І розбила вона алябастрову пляшечку, і вилила миро на голову Йому!». Правда, реакція очевидців цього дійства була досить бурхливою. Євангеліст Матвій уточнює, що опонентами вчинку виявились, власне, учні: «Як побачили ж учні це, то обурилися та й сказали: Нащо таке марнотратство? Бо дорого можна було б це продати, і віддати убогим».

Якщо у Євангелії від Марка цей епізод описаний у семи віршах, а в Євангелії від Матвія у восьми, то євангеліст Лука, лікар за фахом і грек за світоглядом, робить найбільш детальний виклад історії (15 віршів). На відміну від усіх євангелістів, які роблять записи про намащення пахучим миром перед смертю Спасителя, він же поміщає цю розповідь після Нагірної проповіді у 7-му розділі з 36 по 50 вірш: «А один із фарисеїв просив Його, щоб спожив Він із ним. І, прийшовши додому того фарисея, Він сів при столі. І ось жінка одна, що була в місті, грішниця, як дізналась, що, Він у фарисеєвім домі засів при столі, алябастрову пляшечку мира принесла, і, припавши до ніг Його ззаду, плачучи, почала обливати слізьми Йому ноги, і волоссям своїм витирала, ноги Йому цілувала та миром мастила... Побачивши це, фарисей, що покликав Його, міркував собі, кажучи: Коли б був Він пророк, Він би знав, хто ото й яка жінка до Нього торкається, бож то грішниця! І озвався Ісус та й говорить до нього: Маю, Симоне, дещо сказати тобі. А той відказав: Кажи, Учителю. І промовив Ісус: Були два боржники в одного вірителя; один був винен п'ятсот динаріїв, а другий п'ятдесят. Як вони ж не могли заплатити, простив він обом. Скажи ж, котрий із них більше полюбить його? Відповів Симон, говорячи: Думаю, той, кому більше простив…».

Як бачимо, євангеліст Лука подає розгорнутий діалог, в якому ведуть мову Христос, учні та Симон. Автор прослідковує деякі деталі і вибирає для запису контрастні моменти. Приміром, він звертає увагу на ініціативність частувальника та його статус фарисея, а значить, праведної і заможної людини. Марія ж була грішницею і небагатою. Якщо Симон, котрого зцілив Христос сидить, ймовірно, безтурботний і радісний за бенкетним столом, то в цей час Марія є біля ніг Ісуса з очима, повними сліз, каяття і вдячності. Спаситель засуджує міркування та дії фарисея, а думки і вчинок жінки схвалює. Дещо лицемірні і раціональні нарікання учнів Христос не приймає, а відверту жертовність Марії високо цінує.

Ароматну оливу, яку могли купити тільки дуже багаті люди, жінка вилила на голову і ноги Ісуса з великої і щирої любові до Нього. Додатково у Євангелії від Івана 12:4-6 читаємо: «І говорить один з Його учнів, Юда Іскаріотський, що мав Його видати: Чому мира оцього за триста динарів не продано, та й не роздано вбогим? А це він сказав не тому, що про вбогих журився, а тому, що був злодій: він мав скриньку на гроші, і крав те, що вкидали». Невдовзі життя Ісуса для нього коштувало лише 30 срібняків! Марія ж не пошкодувала для Господа відкладених коштів, які були здобуті важкою працею впродовж цілого року. Яка велика різниця!

Невпинний аромат

Євангеліст Лука робить акцент на всепрощаючій і милосердній любові до розкаяного грішника, Матвій і Марк зосереджують увагу на головному призначенні унікальних пахощів: «Що могла, те зробила вона: заздалегідь намастила Моє тіло на похорон...». І справді, іншої можливості уже не буде. Уявіть собі: коли Христа повели на допит, від Нього відходив прекрасний аромат. Коли вояки вдягали на його голову терновий вінець, вони не могли не почути приємних пахощів дорогоцінного мира. Коли над Ісусом знущались, бичували і били тростиною, Його тіло продовжувало нести у світ запашність. Зрештою, цвяхи, які пронизували руки і ноги Христа, не в силі були зупинити благотворного запаху мира.

Варто зауважити, що там, у Симона, вчинок Марії став відомий абсолютно всім присутнім у домі, адже дорогі та приємні аромати неможливо «ув′язнити» чи сховати. Так і Євангеліє Ісуса Христа буде поширюватись по усій землі: «Поправді кажу вам: де тільки ця Євангелія проповідувана буде в цілому світі, на пам'ятку їй буде сказане й те, що зробила вона!» (Мк.14:9). Марія відчувала, що жертва Христа буде приємним, рятівним ароматом для мільйонів майбутніх послідовників, як читаємо в посланні до Ефесян 5:2: «...як і Христос полюбив вас, і видав за нас Самого Себе, як дар і жертву Богові на приємні пахощі».

Вплив пахощів

Слова «Ми бо для Бога Христова запашність» звучать образно та багатозначно. Аби збагнути усю глибину «Христової запашності» в нас, хочу зупинитись на деяких особливостях самих пахощів, апелюючи до власного досвіду і Біблії.

Колись, працюючи в школі вчителем географії, я приймав іспит. Зазвичай, діти прикрашають стіл на це «свято» квітами. Один із 9-х класів надто постарався. Учні просто завалили клас пишними і духмяними півоніями, що спочатку приємно вразило комісію екзаменаторів.

Через півтори години моєї насолоди пахучими квітами я хотів підійти до географічної карти, але цього зробити мені не вдалося, бо я відчув, що моя голова іде обертом. Щоб скористатися поблажками на іспиті, діти виявилися гарними знавцями дії запаху півоній, адже «Запаморочений вчитель не буде строгим в оцінюванні, не помічатиме їх шпаргалок», — припускали вони. А я зрозумів: пахощі мають сильний вплив.

Коли я відпочивав у Місхорі, що в Криму, один із бізнесменів-новоприбульців на курорт запевняв мене, що планує прокидатися о 6-й ранку для занять спорту та бігу. Натомість, я зізнався, що раніше 8-ї не встаю. Що ви думаєте? Запах хвойних середземноморських дерев та свіжість моря, заспокійливі чаї та ароматичні ванни, довколишні квіти та природа справляли на мого сусіда настільки розслаблюючий ефект, що його було важко підняти з ліжка й до сніданку о 8:30. Відтак, приємні пахощі — це дієва складова життя.

Боже Слово говорить, що цариця Савська, відвідуючи Соломона, принесла в подарунок не що інше, як ароматичні ефірні олії. Поруч зі сріблом і золотом, дорогоцінним камінням у особливій цінності у давнину та зараз мають пахощі.

Згадаймо: прогулюючись алеєю, ви ловите щось загадкове і ніжне, озираєтесь довкола і переконуєтесь, що це є кущ квітучого бузку чи жасмину або цвіт липи. Погодьтеся, що гарний запах не просто є, він програмує нашу поведінку і покращує настрій. Ми обов′язково зупинимося для того, щоб з′ясувати носія приємності. Отже, пахощі втручаються у хід наших думок.

Село. Галявина, де росте чебрець, свіжоскошена трава, вечірня матіола, пахуче сіно, — це перелік запахів, котрі за 2-3 дні здатні відновити життєві сили міського перевтомленого мешканця сучасної цивілізації. Якщо ви знервовані чи дратівливі, чай зі м′яти у швидкий спосіб заспокоїть, а розрізаний свіжий лимон поруч біля ліжка дитини вранці не тільки розбудить, а й збадьорить. Як бачимо, запахи змінюють поведінку і самопочуття людини.

Пахощі у служінні Святилища

Віддавна невід′ємною складовою священнодійства у старозавітній скинії були ароматичні оливи і пахощі. У книзі Вихід 30:22-30 написано: «А ти візьми собі найкращих пахощів: самотечної мірри п'ять сотень шеклів, і запашного цинамону половину його: двісті й п'ятдесят, і запашної очеретини двісті й п'ятдесят, і касії п'ять сотень шеклів на міру шеклем святині, та гін оливкової оливи. І зробиш її миром святого помазання, масть складену, робота робітника масти. Це буде миро святого помазання. І намастиш ним скинію заповіту, і ковчега свідоцтва, і стола та всі речі його, і свічника та речі його, і жертівника кадила, і жертівника цілопалення та всі речі його, і вмивальницю та підставу її. І освятиш їх, і стануть вони найсвятішим, усе, що доторкнеться до них, освятиться! І помажеш Аарона та синів його, та посвятиш їх на священнослуження Мені. А до синів Ізраїлевих будеш говорити, кажучи: Це буде Мені миро святого помазання на ваші покоління».

Розуміючи вплив пахощів на людей, Господь дбає про святиню і служіння в ній особливо ретельно. Окрім рецепту і співвідношення трав, Він дає вказівки застосування унікальної оливи. Водночас, трохи нижче ми знаходимо сувору постанову: «На людське тіло не буде воно лите, і за постановою про нього не буде робитися, як воно, святиня воно, воно буде святиня для вас! Кожен, хто сам робитиме масть, як воно, і хто дасть із нього на чужого, той буде витятий із народу свого. І промовив Господь до Мойсея: Візьми собі пахощів: бальзаму, і ониху, і хелбану, пахощів, та чистого ладану, кожне буде в рівній частині. І зробиш з цього кадило, масть, робота робітника масти, посолене, чисте, святе. І зітреш із неї надрібно, і даси з неї перед обличчям свідоцтва в скинії заповіту, що Я буду являтися тобі там, це буде найсвятіше для вас! А кадило, що зробите, за постановою про нього це зробите собі, воно буде тобі святість для Господа! Кожен, хто зробить, як воно, щоб нюхати з нього, той буде витятий із народу свого!».

Неймовірно! Смертельне покарання загрожувало тим, хто наважиться зробити таку ж саму ароматичну оливу чи кадило скинії для власних цілей. Бог клопотався, аби запах святині, Його присутності, був неповторним та оригінальним, тому не дозволив жодних скопійованих аналогій, адже запахи яскраво формують у свідомості людей певні асоціації. Приміром, запахи їжі ведуть до кухні, їдальні чи кафе; запахи паперу і свіжої друкарської фарби підказують, що ви потрапили до книжкового магазину.

Пам′ятаю своє дитинство: ще малюком я грався на подвір′ї, де росли рідкісні квіти з тонким, ледь помітним ароматом, котрі згодом я ніде і ніколи не зустрічав. Минуло майже 20 років. З причин будівництва на нашому обійсті, де не візьмись, з′явилися «недоторки», як ми їх називали колись. Здогадайтесь, як мені вдалось впізнати майже забуті рослини? Вірно, по запаху. Тепер щоразу, коли я іду повз ці квіти, мої думки вмить відлітають у далеке дитинство. Отож, запахи мають силу пробуджувати пам′ять і створюють чітку асоціацію.

«Ми бо для Бога Христова запашність»

Господь через апостола Павла говорить: «Ми бо для Бога Христова запашність». Чи виконується сповна ця світла місія у житті християнина? Що можуть сказати оточуючі про нас? Як ми пахнемо у вимірі характеру? Чи відходить від нас запах Христа, аби зупинитись перехожому і шукати нас? Чи є всередині нас «запашність Христова», аби змінити поведінку гнівливих, сердитих чи роздратованих людей довкола? Чи маємо можливість підбадьорити і пробудити когось до життя з Богом?

І взагалі, спогад про нас іншими людьми чи створює асоціацію Спасителя, Ісуса Христа? Зізнаюсь, без самого Христа, щоденної віри у Нього та посвяченого життя ми не зможемо справити позитивного впливу. Тільки Христос — Спаситель, тільки Він помер за грішних людей, тільки Він несе рятівний аромат Доброї Новини для світу, що гине.

Тож, виявляючи свою належність Господу Ісусу Христу, посвячуючи себе подібно до відданої і вдячної Марії, несімо усім довкола «запашність Христову» в доброті і любові.

Пастор Анатолій Поліщук
Ілюстрація

Читайте також:

Как обрести качества целостной личности

Неотвеченных молитв не бывает. Принципы ходатайственной молитвы

 

Поделиться:
просмотров: 534
 

Нове на сайті

  15.01.2017 Анонси подій
   
  15.01.2017 Третій конгрес адвентистів-підприємців (Вінниця, 16-20 листопада) (ВІДЕО)
  14.01.2017 "День за днем", №517
    Каталог файлів
  14.01.2017 Оксана Козунь про кохання і нові кліпи (ВІДЕО)
  14.01.2017 Гурт ManSound про свою творчість і справжню дружбу (ВІДЕО)
  14.01.2017 Что Эллен Уайт пишет о питании во время беременности
  14.01.2017 Пастор-марафонец Денис Медведев: «Для здоровья лучше просто бежать, чем бежать с целью кого-то обогнать»
  12.01.2017 Цукровий діабет: причини, симптоми та лікування (ВІДЕО)
  12.01.2017 Ірина Федишин про свою сім’ю і духовність (ВІДЕО)
  12.01.2017 Програма туру по місцях Реформації
    Каталог файлів
 

Події Церкви в Україні

  17.01.2017  На Тернопільщині адвентисти відвідали виправну колонію, де пропагували заняття спортом і здоровий спосіб життя
  17.01.2017  Адвентисты подарили праздник маленьким жителям Славянска
  17.01.2017  Дети в черниговском арт-кафе МАК показали свое творчество и ответили на вопросы о Рождестве
  17.01.2017  Участники каникулярной школы в Ромнах узнали, кто из рожденных на земле является «Самым-самым»
  17.01.2017  В рамках проекта R-500 более 100 детей из социально незащищённых семей посетили рождественский праздник в Никополе
  17.01.2017  На рождественских мероприятиях в Харькове христиане показали спектакль о Христе, послужили детям-инвалидам и детям из социально незащищенных семей (хроника)
  17.01.2017  На Луганщине адвентисты из пансионата «Айдар» познакомили сельских и городских жителей с библейской историей спасения
  16.01.2017  Англійський педагог розповів, як правильно викладати